Pelmenis ir viens no universālākajiem un garšīgākajiem maltīšu vai uzkodu veidiem visā pasaulē. Ja mūsu platuma grādos visbiežāk tiek gatavoti pelmeņi un vareņiki pēc tuvāko austrumu valstu receptēm, tad pēdējos gados īpašu popularitāti ir ieguvuši pelmeņi, jeb gyozas, kas ir izplatīti Āzijas valstīs un pagatavojami ar tik pat dažādām pildījumu variācijām. Atšķirības ir pagatavošanas veidā un dažās izejvielās, piemēram, gyozām mīkla ir nedaudz plānāka un tos, visbiežāk, tvaicē.
Ieskaties piedāvājumā – https://gyoza.guru/es
KĀDS IR GYOZU GARŠAS NOSLĒPUMS?
Gyozas tiek pagatavotas ļoti vienmērīgi, galvenokārt dēļ to plānās mīklas kārtas. Domājams, ik vienam no mums ir sanācis pagatavot pusjēlus parastos pelmeņus par spīti tam, ka ārpuse tiem jau ir diezgan apcepta, savukārt iekšpuse pusjēla. Mīkla nedrīskt būt bieza, kā pīrāgiem, savādāk pelmeņi nepagatavosies vienmērīgi. Īpaši garšīgi ir tvaicēti pelmeņi, kas palīdz pildījumam palikt sulīgam. Daudziem būs pārsteigums tas, ka gyozas pelmeņus ir iespējams pagatavot arī mikroviļņu krāsnī un tas prasa mazāk kā desmit minūtes! Esat kādreiz mēģinājis grillēt pelmeni? Tuvojoties BBQ sezonai tas ir īpaši aktuāli – pelmeņus jāatkausē līdz istabas temperatūrai un pēc tam jāsasprauž uz koka iesmiņiem. Arī grillēšanai nav nepieciešams daudz laika – uz iesmiem sasprausti, līdz istabas temperatūrai atkausēti gyozas pelmeņi, izcepas ~8 minūšu laikā.
VAI IESPĒJAMS PAŠIEM PAGATAVOT GYOZAS PELMEŅUS?
Teju katrā pārtikas veikalā varam atrast saldētas gyozas, kas tiek pārdotas vienā plauktā ar citām saldētām pārtikas precēm. Gyozas var pagatavot arī pašu spēkiem, tādēļ ērti ir izmantot veikalos nopērkamās gyozas mīklas plāksnes. Pildījumā ir iespējams likt visu, kas ienāk prātā – gaļu, zivis, garneles, dārzeņus, tofu, sēnes. Arī mērču izvēle ar ko kopā est gyozas ir fantastiski liela. Gyozas ar garnelēm lieliski garšos ar sojas vai ponzu mērci, kurai pievienotas dažādas piedevas – ķiploki, sezama sēklas, medus. Gyozas ar gaļu būs lieliskas, ja izmantosiet mērcītes uz krējuma bāzes. Pimēram jau par klasiku kļuvusī ķiploku-zaļumu mērce, vai sēņu mērce, kuras pagatavošanā izmantots saldais krējums.